20 weken zwanger

7 september 2020

Tijdens je zwangerschap bereik je steeds nieuwe mijlpalen en met 20 weken zwanger is er weer een; je bent dan op de helft.

En je hebt als zwangere vrouw in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken. Zo kun je laten onderzoeken hoe groot de kans is dat een kind bepaalde chromosoom afwijkingen heeft. Ze kijken naar een drietal syndromen waarvan de bekendste syndroom van down is. Dit onderzoek wordt de combinatietest genoemd. Daarnaast kun je laten onderzoeken of je kind misschien een lichamelijke afwijking heeft zoals een open ruggetje of een hartafwijking. Dit onderzoek wordt de 20 weken echo genoemd. Je zorgverzekering betaalt de kosten van het uitgebreide gesprek en de echo. Er zijn geen gevolgen voor het eigen risico van je zorgverzekering. Dit betekent dus dat je niets zelf hoeft te betalen.

De onderzoeken kunnen je misschien geruststellen over de gezondheid van je kind. Maar ze kunnen je ook ongerust maken, en je voor moeilijke keuzes stellen. Je bepaalt zelf of je de onderzoeken wilt en of je daarna eventueel nog vervolgonderzoek wilt laten doen. Je kunt op elk moment stoppen met het onderzoek.

20 weken zwanger

Ben je 20 weken zwanger dan kun je tijdens de 20 weken echo er voor kiezen om het geslacht van je baby te zien. Wil je dit niet, dan kun je dit gewoon aangeven. Ben je wel nieuwsgierig en wil je het graag weten, dan is het geen probleem. Bijna altijd is het geslacht wel te zien en dat betekent voor veel toekomstige moeders dat zij dan weten hoe ze de babykamer willen inrichten en wat voor kleren ze alvast kunnen kopen.

Lees meer over geslachtsbepaling baby >>

Voeding tijdens zwangerschap

Veel mensen denken en anderen zeggen dat je tijdens je zwangerschap voor twee moet eten, maar dat is echt onzin. Als je gezond en verantwoord blijft eten, hoef je niet bang te zijn dat je kind iets tekort komt. Wel mag je vanaf week 20 iets meer eten, want in het tweede deel van je zwangerschap kun je zo’n 100 tot 300 calorieën per dag extra gebruiken. Erg veel is dat niet: met een boterham of een paar aardappels extra ben je er al. Als je gezond eet, krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Wel wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Je kunt eventueel een multipreparaat speciaal voor zwangeren gebruiken.

Dit heb je per dag ongeveer nodig:

  • 5 tot 7 sneetjes bruinbrood
  • 3 tot 5 aardappelen of 3 tot 5 eetlepels rijst of pasta
  • 4 eetlepels groenten
  • 2 stuks fruit
  • 3 glazen melk of melkproducten
  • 100 gram vlees, vis of kip of een vleesvervanger
  • 1 tot 2 plakjes vleeswaren (eet niet te veel leverproducten)
  • 450 ml melkproducten en 30 gram (1½ plak) kaas
  • 30-35 gram halvarine, margarine, bak- en braadproducten (5 gram per sneetje brood)
  • 1,5-2 liter drank (inclusief melk)

Je baby voelen

Je baby is rond de 20 weken al lekker levendig en beweegt zich maar liefst tweehonderd keer per etmaal. Het kan zijn dat je de bewegingen van je kleine al voelt, maar het kan ook nog een paar weekjes duren (lees onze blog: baby voelen bewegen). Of vrouwen die al eerder zwanger zijn, voelen al een paar weken eerder de bewegingen van hun baby. Als je het nog nooit gevoeld heb, is het moeilijk te omschrijven, de ene vrouw voelt het een beetje rommelen in haar darmen, de andere vrouw omschrijft het als kriebels in de buik en sommigen laten weten dat ze knappende zeepbelletjes voelen. Elke vrouw is anders, dus het is niet erg als jij het op nog een andere manier voelt. Maak je geen zorgen als je nog helemaal niks hebt gevoeld: soms duurt het wat langer. Je baby slaapt ook veel, dus geen paniek als je even niks voelt.

Niet vergeten

Als je niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, moet je partner het kind erkennen. Door de erkenning is de vader nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet hij eerst het ouderlijk gezag aanvragen (na de geboorte). Ook duomoeders kunnen een kind erkennen. Het is verstandig de erkenning vóór 24 weken zwangerschap te regelen, omdat je vanaf die zwangerschapsduur verplicht bent ook aangifte te doen van de geboorte van je kind. Jullie kind heeft dan juridisch gezien meteen een vader, ook in het geval van vroeggeboorte of als de vader vóór de geboorteaangifte iets zou overkomen. Na de erkenning krijg je een afschrift van de akte mee naar huis, die je bij de geboorteaangifte mee dient te nemen.

Je kan nu een begin maken aan de babykamer, ongeacht je het geslacht weet of niet, altijd leuk om bezig te zijn met spulletjes en kleding.

bron: verloskundigcentrumtiel.nl, rijksoverheid.nl, deverloskundige-amstelveen.nl, voedingscentrum.nl

Ben jij ook 20 weken zwanger? Kun jij je baby in je buik voelen?

LEES OOK:

Wat moet je doen wanneer de zwangerschapstest positief is

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

positiekleding-zwangerschapskleding-voedings-bh

Comfortabel maar stijlvol: outfit ideeën voor mama’s met een baby

Als kersverse mama doe je er alles aan om zo goed mogelijk voor je kleintje te zorgen. Dat kost veel...
zwangerschapskleding

Preggo winterkleding – Keep that belly warm

Yes mommy, de winter is aan! Tijd om die buik eens goed warm in te pakken.. De tijd van veel...
img (2)

Style your baby bump in deze hippe zwangerschapskleding

Hippe zwangerschapskleding is er eigenlijk niet denk je wanneer je zwanger bent. Maar wanneer je goed kijkt zijn er zeker...